donderdag 24 april 2008

Ayaan Hirsi Ali schrijft kinderboek

Van de Nederlandse oud-politica Ayaan Hirsi Ali verschijnt binnenkort het eerste jeugdboek. In Adan & Eva beschrijft Hirsi Ali de vriendschap tussen een moslimjongen en een meisje van joodse komaf.

Dit heeft haar woordvoerster Ingrid Pouw bevestigd: „Tot nu heeft Ayaan zich altijd gericht op volwassenen. Met dit boek wil ze ook kinderen betrekken bij het debat over de multiculturele samenleving.” Hirsi Ali is bij het schrijven geholpen door een Franse kinderboekenschrijfster, die om veiligheidsredenen schuilgaat achter het pseudoniem Anna Gray.

In het boek komt de 12-jarige Marokkaanse jongen Adan uit een Amsterdamse achterstandswijk terecht op een chic lyceum. Die sociale sprong dankt hij aan een verzonnen leerling-quota-project van de gemeente Amsterdam. Op school ontmoet hij Eva Liebermann, een joods meisje uit een gebroken gezin. De kinderen sluiten vriendschap, ontdekken elkaars culturele eigenaardigheden en gaan uiteindelijk op een verre ontdekkingstocht.

De interculturele vriendschap stuit op weerstand. „Je zou dezelfde soort problemen krijgen wanneer bijvoorbeeld een zoon van gekrookte rieters vriendschap zou sluiten met een meisje uit een rooms-katholiek gezin”, zegt tekenaar Fiel van der Veen.

Van der Veen, die werk van onder anderen Paul Biegel illustreerde, maakt de illustraties. Een scène waar hij goed mee uit de voeten kon, is die waarin moslimvrouwen staan te koken. „De keuken in de flat is zo klein, dat heeft een grote knussigheid.”

Adan & Eva, dat geschikt is voor kinderen vanaf 10 jaar, ligt op 29 mei in de boekhandel en verschijnt bij Gruppo Creativo.

BRON AD.nl 20/04/2008

Meer info voor grootouders : Grootouders Site

Geen opmerkingen: