maandag 21 april 2008

Tweederde ouders vindt moeilijk kinderopvang

Tweederde van de jonge ouders in Vlaanderen heeft problemen om geschikte kinderopvang te vinden. 10% heeft na zes maanden nog steeds geen plaats gevonden en dit heeft een grote impact op hun carrière. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Ouderschapsverlof of tijdskrediet
"Nauwelijks 20% van de ouders die geen opvang vinden voor hun kind kan dat probleem opvangen met ouderschapsverlof of tijdskrediet", zegt Cynthia Bettens van Kind en Gezin. "De anderen moeten schuiven met hun vakantieperiodes, een nieuwe job weigeren, deeltijds gaan werken of zelfs stoppen met werken." Grootouders zijn doorgaans niet bereid om de kinderen de hele werkweek op te vangen.

Kinderdagverblijven
Het probleem blijkt vooral voor te komen bij alleenstaande ouders of gezinnen met een verdiener. "Zij kunnen opvang in de zelfstandige sector vaak niet betalen en zijn dus genoodzaakt om naar een kinderdagverblijven te gaan", verklaart Bettens. "Die hanteren een prijs die in verhouding staat met het inkomen."

Race tegen tijd
De plaatsen in dergelijke verblijven zijn erg gegeerd, dus schrijven nieuwe ouders zich vaak in zodra ze weten dat ze een kind verwachten. "Dat is iets waar we vanaf moeten", zegt Steven Vanackere, minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. "Die race tegen de tijd werkt contraproductief."

Sociale motieven
De minister zal de komende maanden overleggen met de sector om hen te overtuigen andere criteria dan snelheid te hanteren. "De kinderdagverblijven moeten meer rekening houden met sociale motieven: met het inkomen van de ouders en het feit of ze alleenstaand zijn."

Steden
Het tekort aan opvangplaatsen situeert zich voornamelijk in de steden. "De Vlaamse regering trekt dit jaar 9,3 miljoen euro extra uit voor de creatie van nieuwe plaatsen", zegt Vanackere. "30% van dat bedrag gaat naar de drie grootste steden: Gent, Antwerpen en Brussel. In 2008 moeten er minstens 3.500 plaatsen bij komen."

Een stijging van het aantal opvangcentra is nodig, want in tegenstelling tot de voorspellingen stijgt het geboortecijfer in Vlaanderen opnieuw sinds 2004. Daarom wil Vanackere in het volgende regeerakkoord de subsidies koppelen aan het geboortecijfer, een systeem dat nu al in het onderwijs wordt toegepast.

BRON : Belga 15/04/2008

Meer info voor grootouders : www.grootouders.be

Geen opmerkingen: