maandag 7 april 2008

Hoe ben ik een goede grootouder?

Grootouders, voor vele kinderen is het een zegen dat ze bestaan. Wat er ook gezegd en geschreven wordt, de band tussen de drie generaties – kinderen, ouders en grootouders – speelt in de meeste Vlaamse families nog steeds een grote rol. De opvang van kinderen door oma en opa is daar een goed voorbeeld van. Ongeveer vier op de tien kinderen worden wel eens door hen opgevangen, vaak één dag per week.

Grootouders hebben er zin in om wat te doen voor hun kleinkinderen. Ze hebben vandaag een betere gezondheid dan vorige generaties en zeker in nood zijn ze de redding. Is je kind ziek, moet je overwerken of ga je door droeve tijden zoals een echtscheiding, dan zijn zij vaak de eerste opvang.

Goede grootouders zijn een succesvol medicijn tegen de stress van jonge ouders. Jonge moeders en vaders gaan door een moeilijke tijd: ze willen nog van heel wat meegenieten, ze moeten zich waarmaken op het werk, hun inkomen is bescheiden en opvoeden moeten ze nog onder de knie krijgen. Weten dat je altijd een beroep kunt doen op oma en opa als het nodig is, maakt de organisatie van je gezinsleven al iets meer haalbaar. Bovendien kan je al eens een opvoedingsadvies meepikken en geef je minder geld uit aan andere opvang.

En als je je kinderen achterlaat bij hun grootouders, is een schuldgevoel nergens voor nodig, want er zit winst in voor allebei. Als je het redelijk houdt, blijkt het bij te dragen tot de gezondheid van de grootouders. Door zich nuttig te voelen en te genieten van hun succes bij de kinderen, dragen ze beter zorg voor zichzelf en isoleren ze zich minder vlug.

Maar er is wel een voorwaarde aan verbonden. Voorwaarde voor de ouders is die van de redelijkheid: hulp vragen aan je ouders doe je met mate, want ook voor hen is het aanpassen.

Belast je hen te veel, dan staat hen een schok te wachten de dag dat hun hulp niet langer nodig is. Houd ook rekening met hun gezondheid: die kan nog heel wat aan, maar geen voltijdse taak meer.

Voorwaarde voor de grootouders is dat ze hun koningskroon afzetten. Ouders hebben de netelige gewoonte om als grootouder nog altijd de wijsneus te blijven spelen en het eigen kind niet als een volwaardige volwassene te zien. Oma vindt het logisch dat haar veertigjarige zoon naar haar advies luistert. Een echt leuke grootouder wordt je door dat achter je te laten en een warme, milde en wijze steun te zijn voor je kind en diens partner.

Een oma die haar zoon vertelt dat ze hem een geweldige vader vindt, geeft een ontzettend lief cadeau. Want hij krijgt een compliment van iemand met meer dan dertig jaar opvoedingservaring. Van iemand die je zo steunt, aanvaard je ook gemakkelijker advies. De opvoedingsvragen die we de voorbije weken van grootouders kregen, hebben net te maken met dat delicate evenwicht. Hoe zeg je bijvoorbeeld tegen je dochter dat ze het baldadige gedrag van die vierjarige niet enkel met lieve woordjes kan oplossen maar ook duidelijke grenzen moet trekken?

Als grootouder bepaal je de opvoeding van je kleinkind niet. Maar daarom hoef je nog niet verloren te lopen langs de zijlijn. Als je er een gewoonte van maakt je kinderen en kleinkinderen te wijzen op positieve dingen, komt er zo al ruimte vrij om ook een kritische noot te plaatsen. Maar meer nog dan één ding te verbeteren, is voordoen wat het beste werkt. Kleinkinderen kunnen veel leren tijdens de opvoedingsuren met hun grootouders. Je hanteert uiteraard geen regels die helemaal afwijken van die van de ouders. Maar je kunt wel met je kleinkind uitzoeken wat werkt en wat niet. Of voorbeelden aandragen van wat je verontrust in de ontwikkeling van die zesjarige en dat signaleren aan de ouders.

Heb je een zorg over de opvoeding van je kleinkind, probeer dan deze cadeautip: ga eens naar een boekhandel met kennis van jeugdboeken. Over ieder onderwerp en voor iedere leeftijd vind je er schitterende verhalen en illustraties. Je vraagt het maar: Ik zoek een boek voor een achtjarige die gemakkelijk ruzie maakt met zijn zus. Of voor een vierjarige die niet alleen naar bed durft te gaan. Of voor een elfjarige die veel verdriet heeft door de scheiding. Je mag gerust zijn, ze hebben het in huis en het helpt om je kleinkind en diens ouders te steunen op een discrete en wijze manier.

BRON : De Gentenaar 05/04/2008

Meer info voor grootouders : www.grootouders.be

Geen opmerkingen: